2394031431 Προφήτη Ηλία 3, Μελισσοχώρι, Θεσσαλονίκη ckosmid@gmail.com
hero image

ΧΑΣΙΜΟΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

ΧΑΣΙΜΟΤΟ ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Η ασθένεια του Χασιμότο ή αλλιώς θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο νόσημα που επηρεάζει το θυρεοειδή σας αδένα. Όπως σε όλα τα αυτοάνοσα νοσήματα έτσι και στο Χασιμότο το ανοσοποιητικό σύστημα που αποτελεί την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ιώσεις και στις μολύνσεις λανθασμένα επιτίθεται σε υγιείς ιστούς του σώματος.

Η νόσος Χασιμότο είναι ένα αυτοάνοσο όπου το σώμα μας επιτίθεται στο θυρεοειδή αδένα σαν να ήταν κάποιος ξένος εισβολέας ή ιός, πράγμα που οδηγεί σε υπολειτουργία του και χαμηλή παραγωγή ορμονών. Ο θυρεοειδής είναι υπεύθυνος για τη ρύθμιση του μεταβολισμού, την ανάπτυξη, τη θερμοκρασία του σώματος και την ενέργεια. Όσο και αν ακούγεται περίεργο ή υπερβολικό είναι πάρα πολύ σημαντικό οι ορμόνες μας να βρίσκονται σε ισορροπία. Μια μικρή διαταραχή στα επίπεδα των ορμονών μπορεί να επηρεάσει:
Το μεταβολισμό
Το κεντρικό νευρικό σύστημα
Τη θερμοκρασία του σώματος
Τη μυϊκή δύναμη
Τον κύκλο της περιόδου
Τα επίπεδα χοληστερίνης
Το σωματικό βάρος

Όταν ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετή ποσότητα ορμονών βρισκόμαστε σε μια κατάσταση που ονομάζεται υποθυρεοειδισμός. Μια κατάσταση που επηρεάζει το μεταβολισμό και το σωματικό μας βάρος και συνοδεύεται από μια σειρά δυσάρεστων συμπτωμάτων.

Υποθυρεοειδισμός και Χασιμότο (Hashimoto). Είναι το ίδιο;
Όσοι έχουν Χασιμότο δε σημαίνει απαραίτητα πως θα εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό. Ωστόσο η νόσος Χασιμότο είναι η νο1 αιτία που προκαλεί υποθυρεοειδισμό. Ποια είναι η διαφορά του Χασιμότο από τον υποθυρεοειδισμό; Με απλά λόγια η θυρεοειδίτιδα Χασιμότο είναι μια νόσος. Η υποθυρεοειδισμός είναι μια κατάσταση που προκύπτει ως αποτέλεσμα της νόσου. Το Χασιμότο είναι μια νόσος κατά την οποία τα λευκά κύτταρα του ανοσοποιητικού επιτίθενται στο θυρεοειδή και επιβραδύνουν τη λειτουργία του.
Ο υποθυρεοειδισμός είναι η κατάσταση κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει αρκετές θυρεοειδικές ορμόνες. Ένα μεγάλο ποσοστό από αυτούς που έχουν Χασιμότο στο τέλος θα εμφανίσουν υποθυρεοειδισμό καθώς η λειτουργία του θα θυρεοειδούς σταδιακά επιβραδύνεται. Τα βασικά συμπτώματα της θυρεοειδίτιδας Χασιμότο (Hashimoto)

Πολλοί από αυτούς που έχουν Χασιμότο στην αρχή δεν έχουν κανένα απολύτως σύμπτωμα. Με την πάροδο του χρόνου ένα ή και παραπάνω συμπτώματα αρχίζουν και εμφανίζονται. Ένα σύνηθες σύμπτωμα είναι η βρογχοκήλη όπου ο θυρεοειδής έχει φλεγμονή και εμφανώς φαίνεται πρησμένο το μπροστινό μέρος του λαιμού.
 

Τα πιο συχνά και εύκολα αναγνωρίσιμα συμπτώματα του Χασιμότο και του υποθυρεοειδισμού είναι τα εξής:
Βρογχοκήλες
Εξάντληση και χαμηλά επίπεδα ενέργειας
Αύξηση βάρους
Κακή διάθεση και ήπια κατάθλιψη
Δυσκοιλιότητα

 

Διατροφή για την αντιμετώπιση της νόσου Χασιμότο και καταπολέμηση των συμπτωμάτων.
Τα καλά νέα αναφορικά με τη νόσο Χασιμότο είναι πως μπορεί να αντιμετωπιστεί πλήρως με την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή και με αλλαγές στη διατροφή και στο lifestyle. Υπεύθυνος για τη φαρμακευτική αγωγή είναι αποκλειστικά ο θεράπων ιατρός του ασθενή που έχει την πλήρη κλινική εικόνα. Πέραν τούτου, η σωστά σχεδιασμένη διατροφή σε συνδυασμό με το ισορροπημένο lifestyle αν μη τι άλλο θα υποστηρίξει την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και την άμυνά του απέναντι στην επίθεση που δέχεται από το ίδιο το ανοσοποιητικό μας.

 

Η καλύτερη διατροφή για την αντιμετώπιση της νόσου Χασιμότο. Τρόφιμα, δίαιτες και θρεπτικά συστατικά Υπάρχουν συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά που πρέπει να βρίσκονται σχεδόν καθημερινά στη διατροφή σας καθώς αποτελούν σύμμαχο για την εύρυθμη λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα. Υπάρχουν τρόφιμα - υπερτροφές που είναι φίλοι. Εάν θα σχεδιάζαμε τη δίαιτα για θυρεοειδή Χασιμότο τα κορυφαία μικροθρεπτικά συστατικά θα είναι: Ιώδιο Σελήνιο Ψευδάργυρος Ιώδιο για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών Το ιώδιο σαν στοιχείο το συναντούμε πολύ συχνά στο δυτικό κόσμο καθώς το μαγειρικό αλάτι όπως και πολλά ψωμιά είναι εμπλουτισμένα με ιώδιο. Για αυτό τον λόγο στις αναπτυγμένες χώρες είναι πολύ σπάνια η έλλειψη ιωδίου. Ωστόσο καλό θα ήταν να έχουμε επίγνωση έστω και κατά προσέγγιση της ποσότητας ιωδίου που καταναλώνουμε. Εάν καταναλώνουμε μακροπρόθεσμα πολύ λίγο ιώδιο κινδυνεύουμε να εμφανίσουμε βρογχοκήλες. Εάν καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα ιωδίου ενδέχεται να επιδεινώσουμε τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού. Το ιώδιο παίζει καταλυτικό ρόλο στην παραγωγή των θυρεοειδικών ορμονών.
 

Κάτω από την επίβλεψη του θεράποντα γιατρού σας, μπορείτε να αυξήσετε την ποσότητα ιωδίου που τρώτε καθημερινά προσθέτοντας τα παρακάτω στη διατροφή σας: Θαλασσινά Μαγειρικό αλάτι Γαλακτοκομικά προϊόντα Αυγά Δαμάσκηνα Πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τρόφιμα που περιέχουν μεγάλες ποσότητες ιωδίου όπως φύκια και κρίταμα. Σελήνιο. Απαραίτητο για το θυρεοειδή αδένα .
Μέσα στο σώμα σας ο θυρεοειδής σας έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση σεληνίου σε σχέση με όλους τους άλλους ιστούς. Δεν υπάρχουν αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα για την αντιμετώπιση του Χασιμότο με αγωγές σεληνίου. Ωστόσο άτομα που πάσχουν από την νόσο και λαμβάνουν συμπληρώματα σεληνίου παρατήρησαν μείωση στον αριθμό των αντισωμάτων που επιτίθενται στο θυρεοειδή.
Πλούσιες πηγές σεληνίου είναι τα κάτωθι: Αυγά Χοιρινό Φυστίκια Βραζιλίας (Brazil nuts) Τόνο και σαρδέλες Μοσχάρι Κοτόπουλο Ψευδάργυρος για την παραγωγή ορμονών. Ο ψευδάργυρος είναι ένα απαραίτητο ιχνοστοιχείο που χρησιμοποιεί το σώμα μας για την παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών. Μια μελέτη του 2009 έδειξε πως η λήψη συμπληρωμάτων ψευδαργύρου αύξησε τα επίπεδα θυρεοειδικών ορμονών σε άτομα με βρογχοκήλες. Η έλλειψη ωστόσο ψευδαργύρου, όπως και ιωδίου είναι σπάνιες στις μέρες μας, ειδικά στο Δυτικό κόσμο.

 

Οι καλύτερες πηγές ψευδαργύρου στα τρόφιμα είναι οι εξής: Όστρακα και οστρακόδερμα Μοσχάρι Κοτόπουλο Όσπρια όπως φασόλια και φακές Αγελαδινό γάλα .Μια διατροφή η οποία να είναι σχεδιασμένη ώστε να λαμβάνετε επαρκή ποσότητα των παραπάνω συστατικών είναι εξαιρετικά ευεργετική για την αντιμετώπιση του υποθυρεοειδισμού. Εναλλακτικά υπάρχουν συμπληρώματα διατροφής.
Καλό θα ήταν να αποφεύγετε να τρώτε οτιδήποτε για 1-2 ώρες από τη λήψη των φαρμάκων που σας συνταγογραφεί ο γιατρός καθώς επηρεάζουν την απορρόφηση των δραστικών ουσιών από το σώμα. Σε κάθε περίπτωση για τη διατροφή σας θα πρέπει να είναι ενήμερος ο θεράπων γιατρός σας.
Κάποιες δίαιτες υπάρχουν ενδείξεις πως μπορεί να είναι ευεργετικές για όσους πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο: Παλαιολιθική δίαιτα (paleo diet) Δίατροφή χωρίς γλουτένη (gluten-free) Διατροφή χωρίς κρέας και ζωϊκά προϊόντα. vegetarian ή vegan Δίαιτα τύπου Paleo (παλαιολιθική)

 

Η παλαιολιθική δίαιτα paleo diet εστιάζει σε αυτά που τρώγανε οι πρόγονοί μας την παλαιολιθική εποχή. Στο κυνήγι και σε αυτά που μαζεύουμε από τη φύση (από τα δέντρα καθώς και από το έδαφος). Η συγκεκριμένη διατροφή δεν περιλαμβάνει τίποτα επεξεργασμένο ή βιομηχανοποιημένο. Όλα τα τρόφιμα και τα φαγητά που τρώμε είναι όσο πιο κοντά γίνεται στη φυσική τους μορφή. Πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα σε μεγάλες ποσότητες έχει αποδειχτεί πως προκαλούν αυτοάνοσα νοσήματα. Η παλαιολιθική δίαιτα καθώς αποκλείει οτιδήποτε επεξεργασμένο έχει και αντιφλεγμονώδη δράση και είναι ιδιαίτερα ευεργετική για άτομα που πάσχουν από Χασιμότο.
 

Μερικά από τα τρόφιμα που περιλαμβάνει η παλαιολιθική δίαιτα είναι:
Άπαχα κρέατα Ψαρικά Θαλασσινά Φρούτα Λαχανικά (αποφεύγετε άμυλα όπως η πατάτα) Καρύδια Σπόρους Διατροφή χωρίς γλουτένη Τα τρόφιμα που περιέχουν γλουτένη δεν είναι η αιτία για την εκδήλωση του Χασιμότο. Ωστόσο σε κάποια άτομα η γλουτένη αποτελεί τη βασική αιτία για την εκδήλωση αυτοάνοσων νοσημάτων. Η ευαισθησία στη γλουτένη προκαλεί φλεγμονή η οποία οδηγεί σε καταστροφή των ιστών του σώματος. Η γλουτένη είναι η βασική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο σιτάρι και στο αλεύρι σίτου.

 

Ως εκ τούτου βρίσκεται σε κάθε προϊόν, φαγητό ή γλυκό που φτιάχνεται με αλεύρι. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τα εξής:

• Αλεύρι
• Κριθάρι
• cookies
• Κεϊκ και γλυκά με βάση το αλεύρι
• Πίτσα
• Μακαρόνια
• Ψωμί

 

Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις χωρίς γλουτένη για όλα τα παραπάνω, ωστόσο τέτοια προϊόντα είναι σχετικά πιο ακριβά συνήθως. Άτομα που πάσχουν από Χασιμότο καλό θα ήταν να δοκιμάσουν έστω για λίγες εβδομάδες να αποβάλουν πλήρως τη γλουτένη από τη διατροφή τους. Σε διάστημα λιγότερο από ένα μήνα εάν διαπιστώσουν πως τα συμπτώματα υποχωρούν, σημαίνει πως υπήρχε κάποιας μορφής δυσανεξία ή ευαισθησία στη γλουτένη η οποία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Διατροφή vegetarian και vegan
Οι Vegetarians δεν τρώνε κρέας ενώ οι vegans δεν τρώνε επιπλέον κανένα ζωικό προϊόν όπως γαλακτοκομικά, βούτυρο και αυγά. Οι υποστηρικτές ισχυρίζονται πως αυτές οι δίαιτες βελτιώνουν την αυτοάνοση αντίδραση του οργανισμού, συμπεριλαμβανομένου και του Χασιμότο. Έχουν αποδεδειγμένα αντιφλεγμονώδη δράση και βελτιώνουν την υγεία και τη λειτουργία του εντέρου. Ωστόσο οι δίαιτες vegetarian και vegan ενδέχεται να προκαλέσουν διατροφικά κενά και ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, η Β12, και η βιταμίνη D. Υπάρχουν εξειδικευμένα συμπληρώματα διατροφής που μπορούν πάραυτα να καλύψουν αυτά τα κενά.
Εάν θέλετε να δοκιμάσετε τέτοιου τύπου διατροφές για να βελτιώσετε τη λειτουργία του θυρεοειδούς σας θα πρέπει να εστιάσετε σε τρόφιμα ολικής άλεσης, μη επεξεργασμένα φυτικής προέλευσης όπως: φρούτα λαχανικά ξηρούς καρπούς σπόροι σπορέλαια και φυτικά λάδια όσπρια όπως οι φακές και τα φασόλια φυτικές πρωτεΐνες όπως αρακά, σόγια και κάνναβη
Οι χειρότερες διατροφικές επιλογές για το Χασιμότο που επιδεινώνουν τα συμπτώματα

 

Παράλληλα με τα τρόφιμα και τα θρεπτικά συστατικά που έχουν ευεργετική δράση στο θυρεοειδή, υπάρχουν μια σειρά από άλλα που σε μεγάλες ποσότητες ενδέχεται να έχουν αρνητική επίδραση και καλό θα ήταν να τα αποφεύγετε. Οι τροφές που περιέχουν γλουτένη και βρογχοκοιλογόνα είναι τα χειρότερα για όσους πάσχουν από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο.
Τροφές και φαγητά που περιέχουν γλουτένη
Μια μελέτη του 2015 study βρήκε άμεσο συσχετισμό μεταξύ της νόσου Χασιμότο και την ευαισθησία στη γλουτένη. Μερικοί ερευνητές ισχυρίζονται πως η δυσανεξία στη γλουτένη σχετίζεται κατά πολύ με αυτοάνοσα νοσήματα. Εάν πάσχετε από θυρεοειδίτιδα Χασιμότο και τα συμπτώματα δεν υποχωρούν ενώ προσέχετε τη διατροφή σας και βελτιώνεται τον τρόπο ζωή σας, δοκιμάστε να κόψετε τη γλουτένη από την καθημερινότητά σας για λίγο χρονικό διάστημα.

 

Προσπαθήστε να αποφύγετε πλήρως τα παρακάτω:
Σιτάρι, το οποίο το συναντάμε συχνά στο ψωμί, στα cookies, τα κρακεράκια και όλα τα γλυκά Κριθάρι, το συναντάμε σε Ελληνικά φαγητά Σίκαλη, η οποία βρίσκεται σε ψωμιά αλλά και στο ουϊσκι
Βρογχοκηλογόνα (Goitrogens)
Τα βρογχοκηλογόνα (goitrogens) είναι ρύποι που μπλοκάρουν τη φυσιολογική λειτουργία του θυρεοειδους αδένα. Εάν βρεθούν σε μεγάλες ποσότητες μέσα στο σώμα μπορεί να επιδεινώσουν την ομαλή λειτουργία του θυρεοειδούς και την παραγωγή ορμονών.

Βρογχοκηλογόνες ουσίες συναντάμε σε όλα τα σταυρανθή λαχανικά όπως το:
• Κουνουπίδι
• Λάχανο
• Μπρόκολο
• Κινέζικο λάχανο (bok choy)

Τα συγκεκριμένα τρόφιμα ωστόσο σε μικρές ποσότητες δεν αποτελούν μεγάλο παράγοντα κινδύνου. Τα άτομα που έχουν βρογχοκήλη πρέπει να ανησυχούν ιδιαίτερα για τα τρόφιμα που περιέχουν βρογχοκηλογόνα. Ωστόσο όσοι έχουν Χασιμότο δεν κινδυνεύουν άμεσα με σοβαρή επιδείνωση των συμπτωμάτων, εκτός αν καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σε καθημερινή βάση.
Με εκτίμηση, Σερμέτη Δήμητρα-Διαιτολόγος, Διατροφολόγος


 

Η διαταραχή των ορμονών του θυρεοειδούς, οφείλεται, σε τοξίνες - βαρέα μέταλλα, σε παράσιτα, στο γεμάτο λεμφικό σύστημα, στον μη καθαρισμό των εντέρων, στην έλλειψη αλκαλικότητας. Συνεπώς για την θεραπεία και όχι καταστολή λειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα, επιβάλλεται ολιστική αποτοξίνωση 29 ημερών [αγωγή Διοσκουρίδη], με παράλληλη λήψη Ιωδίου, Ποτεντίλης, και Φυκιών ΚΕΛΠ.

Πίσω